Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

suliBLOG

suliBLOG

Érdekességek, tanulmányok, cikkek, kutatások és természetesen szórakozás. Mindenről, ami az iskolásokat érinti. 

Rajzold meg a suliplaza.hu órarendjét!Rajzolj, vagy fess nekünk bármit és, ha szerencsés vagy, a te rajzodból szerkesztett órarend fog díszelegni mindenki asztalán egész évben!

Régóta dédelgetett álmunk a saját órarend, amit minden rendelésünk mellé ajándékba küldhetünk nektek. Többszöri próbálkozás után viszont rá kellett jönnünk, hogy abszolút tehetségtelenek vagyunk az álomszép órarend megtervezésében. Azt találtuk ki, hogy a legjobb szakembereket hívjuk segítségül az órarendünk alapjának elkészítésére, azaz Titeket!

 

Tovább olvasom...

Montessori fejlesztőjátékokSzámos alternatív pedagógia létezik, melyek közül az egyik legismertebb és legnépszerűbb a Maria Montessori nevéhez fűződő Montessori-módszer. A rendszer az 1980-as évek óta terjed világszerte és elsődleges célja, hogy a gyermeket önállóságra tanítsa. Montessori pedagógiája nem a tudás megszerzésére fekteti a hangsúlyt, hanem a személyiség fejlődésére és a képességek fejlesztésére. Ennek köszönhetően napjainkban kifejezetten aktuális és hatékonyabbá teszi mind az otthoni, mind az iskolai nevelést.

 

Tovább olvasom a cikket...

Segítség a sütésben, főzésbenSzülőként hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy akkor tesszük a gyerekünkkel a legjobbat, ha hagyjuk játszani és egyáltalán nem vonjuk be a házimunkába. Felsejlik még a saját gyerekkorunk, amikor nekünk bizony segítenünk kellett mosogatni, port törölni vagy akár porszívózni. Egyáltalán nem megerőltető, mi akkor mégis a világ legnagyobb igazságtalanságának éltük meg, és talán meg is fogadtuk, hogy ha nekünk gyerekünk lesz, nem kell részt vennie az otthoni teendőkben.

Pedig kutatásokkal bizonyított tény, hogy egyáltalán nem ártalmas a gyerekekre a házimunka, sőt, nagyon is hasznos a számukra. Már egészen pici kortól, akár 2-3 évesen is tudnak segíteni, és a takarítás, pakolás számos olyan képességet és készséget fejleszt, amire később is szükségük lehet, nem ritkán az iskolában és még a munkaerőpiacon is.

Tovább olvasom a cikket...

Tanév végi hajráAlig van hátra néhány hét az iskolából és annak ellenére, hogy az idei tanév nem pont úgy alakult, ahogyan azt terveztük, a tanév vége megállíthatatlanul közeleg. Ez pedig azt jelenti, hogy vele együtt az év végi hajrá is a jobb jegyekért. Ilyenkor már mindenki fáradt, ideges és türelmetlen, most meg aztán pláne, ettől függetlenül a dolgozatok és számonkérések most jönnek igazán. Mert kell a jegy a lezáráshoz vagy a javításhoz.

Kint már jó idő van, ráadásul most már sokáig van világos is, és egyébként sincs az egészhez már semmi kedve, mégis valahogyan rá kell venni a gyereket, hogy egy kicsit tartson még ki. Még egy kicsit vegye komolyan, és még egy kicsit bírja ki, és tanuljon. Pár hét és kezdődik a vakáció, de addig még bizonyítani kell.

Tovább olvasom a cikket...

BalkezességAz emberiség kb. 15-20 %-a balkezes. Ez a viszonylag alacsony arány nem csupán a genetikának köszönhető, nagyban meghatározza az is, hogy az egyes korokban mi volt a balkezesség társadalmi megítélése. Nem is olyan rég még a fejlett országokban is az volt a szokás, hogy a balkezeseket átszoktatták arra, hogy a „szép” kezüket használják.

Ne csodálkozzunk ezen, hiszen gondoljunk csak a magyar nyelvre. Számos olyan negatív kifejezésünk van, ami a bal szóból ered: balsors, balszerencse, kétbalkezes, baleset, ballépés, balsejtelem. Ezzel szemben több európai nyelvben is a jobb szó nem csupán az oldalt, hanem a jót és a hibátlant (pl.: angol – right, német – recht, szláv nyelvek – prav) , sőt, van olyan is, ahol magát a jogot is jelenti.

Tovább olvasom a cikket...

Kitűnő tanulónak kell lenni???Közeledik lassan a tanév vége, ezzel együtt az évvégi hajrá, hogy minél szebb legyen a bizonyítvány. Egyre nagyobb divat lett ugyanis a gyerek kitűnő bizonyítványát kiposztolni a közösségi média felületekre. Azon szülők büszkesége persze érthető, akiknek a gyermeke ilyen bizonyítványt produkál, de mi a helyzet azokkal a gyerekekkel és szüleikkel, akiknél becsúszott 1-2 négyes, ne adj isten, még rosszabb jegy? Arra az eredményre nem lehet büszkének lenni? Egyáltalán csak a kitűnő bizonyítvány ér valamit? Tényleg muszáj kitűnőnek lenni?

Tovább olvasom a cikket...

Cserediák program - ismerd meg a világot!Évente többszáz középiskolás dönt úgy, hogy cserediákként világot lát. Ez nem is csoda, hiszen azon túl, hogy ez egy életre szóló kalandot jelent, számos egyéb előnye is van annak, ha valaki cserediákként tölt el néhány hetet vagy hónapot egy idegen országban. Nyelvtanulás, barátságok, egy új család, egy másik kultúra felfedezése és megismerése. Ez csak néhány azok közül, amit egy ilyen program ad a fiataloknak. Ha esetleg ti is azon gondolkodtok, hogy belevágjatok-e egy ilyen programba, összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót, ezzel is megkönnyítve a döntést.

 

 

Tovább olvasom a cikket...

 

 

Környezettudatosság kisgyermekkortólManapság, amikor a klímaváltozás szembetűnő jeleit a saját bőrünkön tapasztaljuk – gondoljunk csak az idei télre, amikor szinte nem esett a hó és nem egyszer volt 15 fok – elengedhetetlen, hogy a gyermekeinket arra neveljük, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. Már a legkisebbek is fogékonyak erre, ezért érdemes minél kisebb korban elkezdeni.

 

Tovább olvasom a cikket...

Nyelvtanulás és a dadogásA dadogás a világ népességének kb. 1 %-át, tehát nagyjából 70 millió embert érint, négyszer több férfit, mint nőt. Gyerekkorban ez az arány kicsit magasabb, a fiatal korú lakosság 5 %-a érintett. Annak, hogy a dadogás gyerekkorban gyakrabban fordul elő az az oka, hogy a gyerekek többsége felnőtt korára kinövi ezt a beszédhibát.

A dadogás nem más, mint egy beszédzavar, ami a beszéd ritmusát megakasztja. A dadogó pontosan tudja, hogy mit szeretne elmondani, de ebben a hangok akaratlan elnyújtása és ismételgetése, valamint a túl hosszú szünetek megakadályozzák.

Tovább olvasom a cikket...

 

Iskolai értékelésA legtöbb szülő azokat az értékelési módszereket alkalmazza a gyerekeinél, amit nála is alkalmaztak gyerekkorában. Ezért van az, hogy a szülők többsége ma is ahhoz ragaszkodik, hogy az értékelés érdemjegyekkel történjen, mert azt ismeri, azt tudja beazonosítani. Ez azonban nem feltétlenül jó, mert az iskolai értékelés ennél összetettebb és a gyerekekre gyakorolt hatása is komolyabb.

A jegyekkel történő teljesítményértékelés ugyanis nem tud olyan árnyalt képet adni, mint a szöveges értékelés, és egy-egy jegy nem is biztos, hogy a tudást is hűen tükrözi. Arról nem is beszélve, hogy feszültséget kelt a gyermekben, ha nem tud elég jó jegyeket szerezni, ez pedig hat az önértékelésére és a személyiségfejlődésére is.

Tovább olvasom a cikket...