Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

suliBLOG

suliBLOG

Érdekességek, tanulmányok, cikkek, kutatások és természetesen szórakozás. Mindenről, ami az iskolásokat érinti. 

Elég érett a gyermekünk az iskolára?Az iskolakezdés meghatározó mind a gyereknek, mind a szülőnek. Az iskola megválasztása komoly feladatot jelent, hiszen az ottani tapasztalatok, az iskolai közösség komoly befolyással van, nem csupán az iskolában töltött éveket tekintve, hanem a későbbiek folyamán is.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy az iskola megkezdése megfelelő időben történjen. Ugyanis, ha túl korán történik meg a beiskolázás vagy az esetleges fejletlenségek korrekciója nem történik meg időben, annak nagyon komoly következményei lehetnek hosszabb távon. Pontosan ezért kell megvizsgálni minden iskola előtt álló gyerkőc esetében az iskolaérettséget.

Az iskolaérettség egy összetett fogalomrendszer, és természetesen nem egyenlő az okossággal, az intelligenciával vagy az ügyességgel. Ezért nem is lehet kijelenteni azt, hogy minden gyerek 6 éves korára érett az iskolára. Az iskolaérettség a gyermek egész személyiségének fejlettségét vizsgálja különböző kritériumok alapján. Ha egy gyerek iskolaérett az azt jelenti, hogy fizikai, pszichés és szociális szempontból is alkalmas az iskolai elvárásoknak való megfelelésre.

Tovább olvasom a cikket...

Március 15 Bizonyára mindannyiunkban élnek az iskolai ünnepek emlékei. Ünneplőbe öltözve hallgattuk az iskola udvarán vagy a tornatermében a március 15-i megemlékezést már mi is, és ez nem sokat változott mostanra sem, pedig most már a gyerekeink teszik ugyanezt.

Az nem kérdés, hogy ezeknek az ünnepeknek mi a célja és miért van jelentősége. Azonban a megvalósítás formája nem biztos, hogy a legszerencsésebb. Több kutatás is alátámasztotta, hogy ezek a mai napig igen szigorú formális keretek is hozzájárulnak ahhoz, hogy sajnos a fiatalok az iskola befejeztével nem tulajdonítanak különösebb figyelmet nemzeti ünnepeinknek.

Tovább olvasom a cikket...

lusta a gyerekNincs az a szülő, aki ne találkozna azzal a jelenséggel, hogy a gyermeke csak fekszik, esetleg nyomkodja a telefonját vagy a számítógépes játékát, vagy jobb esetben leül tanulni, de másfél órát tölt el ugyanazon tankönyvi oldal fölött álmodozással. Természetes, hogy ilyenkor a szülőt a frász kerülgeti, mert egyből azt látja maga előtt, hogy hogyan szúrja el a jövőjét, ezzel együtt az egész életét drága csemetéje. Szülőként mi már tudjuk, hogy a halogatás miatt az ember bizony lemarad olyan dolgokról, amiket később már nem tud pótolni.

Tovább olvasom a cikket...

A jegyzetben a lényeg kiemeléseEgy jó jegyzet aranyat ér, mert nagyban megkönnyíti a tanulást. A jegyzet lényege azon túl, hogy megkönnyíti a tanulást, a rendszerezés. Célja, hogy használatával összefoglalható legyen az adott tananyag, aminek köszönhetően könnyebben lehet felidézni és szükség esetén ismételni.

Fontos, hogy a gyerekeink megtanulják, hogy hogyan is tudnak ők hatékonyan jegyzetelni. Ugyanis, ami az egyiknek beválik, az nem biztos, hogy a másiknál is eredményes lesz, ezért mindenkinek azt a módszert kell megtalálnia, ami a számára a legeredményesebb. Ahhoz, hogy valaki gyorsan és jól tudjon jegyzetelni, gyakorolni szükséges, ezért érdemes a mindennapos tanulásba beépíteni a jegyzetelést.

Tovább olvasom a cikket...

 

rossz eredmények a sulibanTermészetes, hogy minden szülő azt szeretné, ha a gyereke jól tanulna és csupa ötössel lenne tele az ellenőrzője. Azonban a legnagyobb igyekezetünk ellenére is előfordul, hogy a gyerekünk alkalmanként vagy rendszeresen rossz jegyet kap. Nem meglepő, ha ennek pedig nem örülünk. De mit tegyünk, ha a gyerekünk olyan osztályzatot kapott, ami elszomorít bennünket? Hogyan reagáljunk és miként segítsünk neki?

 

Tovább olvasom a cikket...

 

gyerekek egészséges táplálkozásaSzámos kutatás bebizonyította, hogy az agynak bizonyos tápanyagokra és vitaminokra szüksége van a megfelelő működéshez. Ez fokozottan igaz akkor, ha gyerekekről van szó, akiknek még fejlődésben van a szervezetük. Éppen ezért nem mindegy, hogy a gyerekeink mit esznek reggel, mielőtt elindulunk otthonról, dolgozat előtt vagy este, mielőtt lefekszenek aludni.

Lényeges a rendszeresség, ezért figyeljünk oda, hogy csemeténk napi ötször, lehetőleg kisebb adagokat egyen, hogy egyszerre ne nagyon terheljük meg a szervezetét és az emésztését. Fontos a változatos étrend, hogy a gyerekünk megkapjon minden olyan tápanyagot, ami elengedhetetlen az egészséges fejlődéséhez. Különösen akkor, ha már iskolás, hiszen a tanórák megterhelők, ezért érdemes az étrendjébe beépíteni olyan ételeket, amelyek serkentik az agy működését és segítik a koncentrációt, ezzel együtt a tanulást is.

 

Tovább olvasom a cikket...

házi feladat írásA házi feladat ugyanolyan örök téma az oktatásban, mint a kötelező olvasmány. Sokan úgy vélik, hogy teljesen felesleges, mert kisebbek esetében sokszor a szülő csinálja meg, hogy kész legyen, a nagyobbak meg úgyis csak lemásolják a szünetben. Ugyanakkor egy több éves amerikai átfogó tanulmány pedig azt mondja, hogy igenis van értelme a házinak. Csak az nem mindegy, hogy melyik tantárgyból milyen feladatot kapnak a tanulók, mert vannak hatékony és kevésbé hatékony módszerek is.

 

Tovább olvasom a cikket...

Az iskolai agresszió mindig is jelen volt az intézményekben, ettől függetlenül nem legyinthetünk, és nem intézhetjük el annyival a problémát, ha találkozunk vele, hogy ez mindig is így volt. Mindig is voltak, akiket bántottak, mindig is voltak, akik bántanak, és mindig is voltak, akik ezt „csak” szemlélik. Annál is inkább fel kell kellene lépni az agresszió ellen, mert egyre súlyosabb eseteket tapasztalhatunk a hazai iskolákban is.

 

Tovább olvasom a cikket...

Közösség

A gyerekek az idejük nagy részét az iskolában töltik, ezért nagyon meghatározó, hogy milyen a viszonyuk a társaikkal és az is, hogy ők együtt, osztályként hogyan tudnak közösségként működni. Ebben a korban már komoly hatással vannak egy gyermekre a kortársai, alakítják és formálják egymást. Az ilyenkor szerzett tapasztalatok a felnőttlétre is kihatnak, ezért fontos, hogy a gyerekünknek milyen a kapcsolata a többiekkel és az is, hogy milyen helyet foglal el a közösségben.

A 21. század ugyan az egyéniséget és ezzel együtt az individualizmust hirdeti, ennek ellenére természetesen nem létezhetünk egymástól elszigetelten, igenis szükség van a közösségre is. Csemeténk csak egy közösség részeként tanulja meg, hogy mi a szolidaritás vagy a másokért és a közért való felelősségvállalás.

Tovább olvasom a cikket...

Divatos tinik - szakadt farmerA kamaszkor leginkább az önkifejezés időszaka. Az ember ilyenkor keresi önmagát, hogy milyen is ő valójában, és mindannyiszor úgy képzeli, hogy megtalálta, azt szeretné a világ tudtára adni. Hogyan máshogy, mint a megjelenésével. A külsőnkkel tudjuk legegyszerűbben kommunikálni a világ felé azt, hogy mi magunk milyennek gondoljuk saját magunkat, mi is a világról alkotott véleményünk. Ezért egyértelmű, hogy a kamasz gyerek is ezzel az eszközzel szeretne élni: színes haj, sötét körmök, erős smink, esetleg piercing vagy tetoválás formájában.

Azonban pont ez az időszak, ami az általános iskola felső tagozatát, valamint a középiskolát teljes egészében lefedi. Emiatt valamiféle korlátok közé kell szorítani az önkifejezés ezen módját. A kérdés az, hogy mennyire?

 

 Tovább olvasom a cikket...