Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A gyerekek tényleg nem értik, amit olvasnak?

 

értő olvasásA 21. századi információs társadalomban csak az tud eredményesen érvényesülni, aki képes a rá zúduló hatalmas információhalmazból kiszűrni a számára lényegeseket. Ehhez elengedhetetlen az önálló információszerzés, ami feltételezi a gyakorlatot az internet- és könyvtárhasználatban, valamint a tájékozódásban. Ez pedig kizárólag akkor tud megvalósulni gyorsan és hatékonyan, ha az ember érti azt, amit olvas.

Az értő olvasás tehát napjainkban akár létszükségletnek is tekinthető, éppen ezért olyan óriási probléma, hogy a nemzetközi felmérések általában azt tükrözik, hogy hazánkban bizony sokan nincsenek ennek birtokában.

 

 

 

könyvek

A szövegértő olvasás jelentősége

 

 

 

A szövegértés az információszerzés alapja, hiszen csak akkor tudunk birtokba venni egy szöveget, ha megértettük. A szövegértő olvasás természetesen függ az adott szövegtől is, hiszen másképp olvasunk egy számunkra érdekes és izgalmas krimit, mint például a kémia képleteket vagy a matematikai szabályokat. A különböző szövegek értő olvasása más-más technikát igényel, azonban abban mind megegyezik, hogy akkor tekintjük megértettnek a szöveget, ha annak részleteit megismertük és az összefüggéseket is átlátjuk.

Az általános iskola első osztályában kell a gyerekeknek az olvasás képességét elsajátítaniuk. Hangos olvasással ellenőrzik, hogy ez mennyire sikerült. Ha jól, akkor megfelelő tempóban és folyékonyan képesek ismeretlen szöveget is felolvasni. Azonban sokszor kiderül, hogy annak ellenére, hogy hibátlanul el tudják olvasni az adott írást, a hozzá kapcsolódó kérdésekre nem tudnak válaszolni, nem látják át az összefüggéseket, nem emlékeznek a tartalmára. Ennek pedig egyértelműen az az oka, hogy nem értik meg az elolvasott szöveget.

 

A szövegértés viszont elengedhetetlen, hiszen a későbbiek folyamán is a megszerzendő ismeretek a legtöbb esetben írott formában kerülnek a gyerek elé. Ha már az olvasás képességének elsajátításakor nem kerül birtokába az értő olvasás is, nem tudja majd megtalálni és feldolgozni a szükséges információkat. Ahhoz ugyanis, hogy valaki hatékonyan tudjon tanulni, szüksége van a szövegértésre.

betűk szavak értelmezés

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan fejleszthető?

 

Ha azzal szembesülsz, hogy a gyermeked nem érti azt, amit olvas, először bizonyára megijedsz, majd felmerül a kérdés benned, hogy hogyan is tudnál segíteni a gyermekeden. Jó hír, hogy az értő olvasás képessége fejleszthető.

Először is fel kell mérni a gyerek képességeit, azaz meg kell nézni, hogy mennyire érti vagy nem érti azt, amit olvas. Mivel az olvasás leginkább gyakorlással fejleszthető, fontos, hogy olyan nehézségű szöveget olvasson kezdetben, amit könnyedén megért. Ez azért lényeges, mert ha nem szórakoztató, hanem nehéz és fárasztó tevékenységként éli meg az olvasást, még jobban elmegy tőle a kedve. Érdemes olyan rövidebb mesékkel kezdeni a rendszeres gyakorlást, amiket a gyermek szeret.

gyerekek olvasnakHa azt veszed észre, hogy sokszor megakad a szövegben vagy nem azt olvassa, ami oda van írva, elképzelhető, hogy nem ismeri az adott szót és azért nem érti. Ebben az esetben bővítsétek a szókincsét úgy, hogy hangosan elkezd olvasni egy szöveget és ha megakad, kérdezd meg tőle, hogy melyik szót nem érti és magyarázd el neki.

Sokat lendít a szövegértésen az is, ha megkéred a csemetéd, hogy tegyen fel kérdéseket az olvasott szövegre vonatkozóan. Ha azt tapasztalod, hogy nem tud kérdéseket feltenni az olvasottakkal kapcsolatban, akkor szinte biztos, hogy nem értette meg. Ugyancsak gondolkodásra és az összefüggések átlátására készteti, ha megkérdezed, hogy mi a véleménye arról, amit olvasott.

 Amit pedig már egészen kicsi kortól kezdve megtehetsz azért, hogy a gyermeked később értse, amit olvas, az az, ha te magad rendszeresen olvasol neki. Már a legkisebbek esetében is legyen az alvási rituálé része, hogy meseolvasással zárul a nap.

 

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: iskolás gyerekek
blog comments powered by Disqus