Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Dilemma - Hogyan válasszuk ki a legjobb iskolatáskát?

Amikor gyermekünk az oviból elballag nagyon sok megoldandó feladatot kapunk, hogy nyugodt szívvel engedhessük tovább az életben és felkészülten indulhasson iskolába. A sok sok teendő között szerepel az egyik legfontosabb kérdés: Milyen iskolatáskát vegyünk? Milyen nehéz lehet az iskolatáska, hogy kényelmes viselet maradjon még a sok tanszerrel? Merevfalú iskolatáskát válasszunk, vagy hátizsák is jó? Mik a gurulós iskolatáska előnyei és hátrányai? Az iskolatáska a legdrágább termék, amit az iskolakezdéshez veszünk, ráadásul több nézőpontból is tökéletesen helyt kell állnia: a szülők szempontja, hogy hosszútávon egészséges, kényelmes és praktikus legyen, ezenkívül az iskola elvárásainak is meg kell felelni, hiszen a kitűzött funkciókat ellása, tehát elég nagy legyen, a gyermeké pedig, hogy marha jól nézzen ki... ;)

 

 

Tovább olvasom a cikket...

Egy amerikai felmérés szerint közel 6 ezer gyerek sérül meg minden évben a nem megfelelő iskolatáska miatt, és több tízezerre tehető azoknak a száma, akik egészségét hosszú távon károsítja a táska. A praktikusság és az esztétikai szempontok mellett nem árt tehát a biztonságra és a megfelelő kiképzésre odafigyelni.

 Bár az oldaltáskák, válltáskák nagyon divatosak, különösen a felső tagozatosok, gimnazisták körében, a legegészségesebb és legbiztonságosabb még mindig a hagyományos hátizsák. Annak súlyát ugyanis a test legerősebb izmai tartják és a súlyeloszlás is megfelelő. 

Aggodalomra semmi ok, jó minőségű iskolatáska van bőven, válogatni hatalmas választékból lehet. Vannak általános szempontok, melyet minden esetben érdemes figyelembe venni, és utána érdemes kitalálni a saját, személyes kritériumokat is, amelyeknek meg kell felelnie az iskolatáskának, vagy hátizsáknak. A legáltalánosabb és legfontosabb szempontok, melyek egy elsős gyermeknél ugyanolyan fontos, mint amikor egy felnőttnek választunk táskát:  

  • A hátizsák legyen könnyű, készüljön strapabíró anyagból
  • A zsák pántja legyen széles és párnázott. 
  • A vékonyabb pántok könnyen belevágnak a vállba. 
  • A táska háthoz simuló része is legyen párnázott. Nemcsak kényelmesebb, de meg is védheti a gyereket a sérülésektől, melyeket a hátizsákban tartott tárgyak (például egy hegyes ceruza) okozhatnak. A hátizsák mérete legyen megfelelő, ne lógjon le a gyerek csípőjénél lejjebb! 
  • Az iskolatáska súlya maximum 1400 g legyen, az bepakolt súlya lehetőleg ne haladja meg a gyermek testsúlyának 15 százalékát, ezért csak a legszükségesebb holmikat pakoljuk bele. A súlyt próbáljuk meg egyenletesen elosztani: a legnehezebb könyvek kerüljenek a háthoz legközelebb. Ha a gyereknek meg kell görnyednie ahhoz, hogy cipelni tudja, a táska túl nehéz.

Szerencsére ma már a legtöbb iskolatáska gyártó figyelembe veszi a fent leírtakat és a táskák nagyrésze megfelel az elvárásoknak. Azok a táskák, melyeket mi forgalmazunk kivétel nélkül ilyenek. Nekünk ezen kívül a legfontosabb szempont az hátizsákjaink, iskolatáskáink minősége, strapabírósága, hiszen egy táska megvásárlásakor az ember nem néhány hónapra tervez, hanem évekre. Olyen termékeket értékesítünk, melyekre garanciát is tudunk vállalni és az esetleges reklamációkat tudjuk kezelni.

Most pedig bemutatjuk az egyes termékekre vonatkozó személyes igényeknek való megfelelését, igyekszünk a különböző típusok előnyein kívül az esetleges hátrányokra is rámutatni:

  • Merevfalú iskolatáska: Leginkább az iskolába készülő gyermekek kedvelik, 1-3. osztályos kisfiúknak, kislányoknak ajánlott. Ezek a táskák kivétel nélkül megfelelnek az anatómiai előírásoknak és kialakításában nagy hangsúlyt fektettek az ergonómikus szempontokra is. A súlyuk jellemzően maximum 1100 g, van köztük extra könnyű, 700 g körüli táska is. Ezekbe az iskolatáskákba a kicsik egyszerűen, könnyen tudnak bepakolni, a merevfalnak köszönhetően sokkal könnyebb úgy berakni a könyveket, füzeteket, hogy azok ne legyenek szamárfülesek. A táskák űrtartalma meglehetősen nagy, ebből kifolyólag nemcsak belülről, de kívülről nézve is nagy. A kis elsősök sokszor úgy néznek ki, mint a kis csigabigák, akik a hatalmas házukat cipelik... de semmi ok aggodalomra, hiszen egyáltalán nem nehezek. :) A kisiskolásoknak ezek a merevfalú ergonómikus iskolatáskák a legelőnyösebbek. Hátrányuk viszont az, hogy a tapasztalatok szerint a gyermek jellemzően 1-3 évig fogja hordani. A nagyobb gyerekeknek már más igényeik vannak, és hiába igyekszünk a mintát úgy megválasztani, hogy ne legyen babás - mert 3-4. osztályban már lehet ciki lesz a póni, vagy a Superman és nehogy amiatt ne hordja a gyerek a táskát - a merevfalút szívesebben lecserélik a kis tinik gurulós táskára, vagy hátizsákra (ami még mindig lehet továbbra is ergonómikus).
  • Gurulós iskolatáska: Napjainkban éli fénykorát a gurulós iskolatáska. Nagyon sok gyártó vette fel a palettájára, nagyon sokféle létezik belőlük. Nagyon szépek, nagyon modernek, nagyon kényelmes táskák. Vannak olyan szerkezetek, melyek a húzókával egybe vannak építve és vannak olyan iskolatáskák, hátizsákok, melyekhez külön lehet megvásárolni a húzószerkezetet. Az eleve egybe gyártott gurulós iskolatáskák ugyanúgy hordhatók háton is, mint a többi táska, legtöbbjének még ráhúzható kerékvédője is van, ami igazándiból nem a kerekeket védi, hanem a gyermek kabátját, ruháját, hogy eső, sár esetén ne koszolja össze. A gurulós iskolatáskák többnyire nem merevfalúak, de az egybe épített szerkezetek szinte kivétel nélkül merev gumírozott aljjal rendelkeznek így a táskának rendkívüli tartást biztosítanak, tökéletesen helyettesítenek egy merevfalú táskát. Ergonómiai  és anatómiai szempontoknak is tökéletesen megfelelnek, nagyon praktikusak, egyetlen hátrányuk a nagyságuk. Nagyok még a legkisebbek is! Ezeket inkább 3. osztálytól ajánljuk. Összehasonlításként minden táskánál feltüntetjük a méreteket.
  • Ergonómikus hátizsák: Jellemzője, hogy a táska kialakítása tökéletesen megfelel az ergonómiai és anatómiai elvárásoknak, gerinckímélő iskolatáskák, hátizsákok, viszont nem rendelkeznek merev fallal. Ha a gyermekünk elég ügyes és odafigyel a dolgaira, akkor akár 1. osztálytól nyugodtan lehet ilyen táskát is vásárolni. Előnye az ilyen táskáknak, hogy sokkal nagyobb a méretválaszték és már lényegesen kisebb méretűek is lehetnek. Alapvetően egy 19 literes iskolatáskának már tökéletesen elegendőnek kell lennie, maximum a tornazsákot kézben viszi a suliba. Nagyon sok olyan hátizsák van ezek közül is, amelyek gurulós szerkezetre rögzíthetőek ;) Tehát ezen táskákban is hatalmas lehetőségek vannak. A Gabol gyárt elég sokféle méretű és formájú ergonómikus táskát, melyek között találunk olyat, amelynek az aljában található egy kis merevítés, gurulós szerkezetre rögzíthető. Ezeket az iskolatáskákat, hátizsákokat középiskolásoknak, egyetemistáknak, felnőtteknek is nyugodt szívvel ajánljuk, nem árt, ha az ő táskájuknál is szempont az ergonómikus kialakítás, hiszen ezáltal a gerinc lényegesen tehermentesítve van és ettől még ugyanúgy marha jól néz ki :)

Mielőtt iskolatáskát kiválasztjuk és mérlegeljük a szempontokat, gondoljuk át azt is, hogy a gyermekünk mennyire lesz rákényszerülve arra, hogy iskolatáskát hordjon?! Manapság a gyermekeknek a nagyrészét a szülők az iskoláig viszik javarészt autóval és csak a suli előtt kell felkapni a tatyót, majd onnan becipelni a cuccokat. A délutáni cipekedés is nagyjából ezt jelenti. Ezt a szempontot is érdemes átgondolni és figyelembe venni, hiszen meglehet, hogy a szigorú anatómiai és ergonómiai kritériumokon tudunk egy kicsit lazítani a design és a gyermek kedvéért, hogy végül gyermekünk is szeretettel hordja az iskolatáskáját, mi is elégedettek legyünk a termék minőségével, árával, amellett, hogy a funkciójának is 100%-osan megfelel. ;)

Tartalomhoz tartozó címkék: iskolatáska
blog comments powered by Disqus