Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mit tegyek, ha rossz jegyet kapott a gyerekem?

rossz eredmények a sulibanTermészetes, hogy minden szülő azt szeretné, ha a gyereke jól tanulna és csupa ötössel lenne tele az ellenőrzője. Azonban a legnagyobb igyekezetünk ellenére is előfordul, hogy a gyerekünk alkalmanként vagy rendszeresen rossz jegyet kap. Nem meglepő, ha ennek pedig nem örülünk. De mit tegyünk, ha a gyerekünk olyan osztályzatot kapott, ami elszomorít bennünket? Hogyan reagáljunk és miként segítsünk neki?

 

Ne pánikolj!

Először is ne ess kétségbe és ne gondold azt, hogy egyetlen rossz jegy miatt megbukik a gyereked és emiatt ugrik mondjuk a későbbi orvosi karrierje. Egyértelmű, hogy nem örülsz neki, de tekints úgy a rossz jegyre, hogy legalább most már látjátok, hogy mik a gyerek gyengeségei, melyek azok a területek, amelyekre több időt kell szánni, amiket fejleszteni kell.

Üljetek le és beszéljétek át, hogy mi okozta a rossz jegyet. Nem mindegy, hogy azért kapott egyest, mert nem tanult vagy azért, mert nem érti a tananyagot vagy esetleg azért, mert hiányzott a leckéje, felszerelése, vagy csak azért, mert éppen rossz napja volt. Ez azért fontos, mert csak akkor lehet orvosolni a problémát, ha megvan a forrása. Ha kiderül, hogy csak a rossz passz okozta a rossz jegyet, akkor sincs tragédia. Még a legjobb diáknak is jár alkalmanként egy szabadnap, amikor nem teljesít hibátlanul.

Ha nem egyszeri alkalomról van szó, hanem arról, hogy a gyermeked rontott valamelyik tantárgyból, akkor az sem ördögtől való, ha az adott pedagógussal is egyeztetsz. Lehet, hogy ő meg tudja mondani, hogy miként kellene megváltoztatni a felkészülést a jobb eredmény érdekében.

 

Mutasd meg neki, hogyan lehet szervezettebb!

segítség a tanulásban és felkészülésbenElképzelhető, hogy csak egy kis segítségre van szüksége, hogy szervezettebben teljenek a hétköznapok. Sok minden leterheli a gyerekeket az iskolában, és előfordulhat, hogy egyszerűen elfelejtette, hogy az adott tárgyból felelés vagy dolgozat lesz. Ez persze nem mentség, és épp azért, hogy az ilyen helyzeteket elkerüljétek, vezessetek be egy határidőnaplót vagy jegyzetfüzetet, amiben feljegyzitek, hogy miből és mikor lesz dolgozat. Ezt a gyerek egyedül is vezetheti, de akkor is időközönként ellenőrizd le, hogy pontosan feljegyez-e mindent.

Ha a rossz jegyeket azért kapja, mert rendszeresen nem készíti el a leckét, akkor szánd rá az időt és ellenőrizd le, hogy megcsinálta-e a házi feladatot. Egy idő után pedig az is elképzelhető, hogy már szükség sem lesz erre, mert annyira belerázódik magától is.

Lehet, hogy csak nem elég hatékony a tanulási technikája, ezért nem jönnek úgy az eredmények. Ebben az esetben próbáljátok közösen megtalálni azt a módszert, ami a számára a legalkalmasabb. Nyugodtan ismerkedjetek meg több technikával is, mert csak így derülhet ki, hogy neki melyik a legmegfelelőbb.

Nagyon fontos azonban, hogy mindig csak annyit segíts a gyerekednek, amennyi éppen ahhoz kell, hogy fejlődni tudjon. Ne akarj megoldani helyette mindent, mert abból ő nem fog tanulni és fejlődni.

 

Fogadd el, hogy nem lehet mindenben kiváló hogyan lesz eredményes a gyerek

Lényeges, hogy a gyermekedet mindig önmagához mérd! Ismerd a képességeit, a lehetőségeit, de ugyanígy a határait is. Éppen ezért, ha ő közepesre tudja például a matematikát, ne várd el tőle, hogy matekzseni legyen. Ha látod, hogy ő megtett minden tőle telhetőt, akkor fogadd el, hogy az adott tárgyból ez a maximum, amit nyújtani tud.

Ez persze nem jelenti azt, hogy akkor azzal nem is kell foglalkozni. Ugyanúgy meg kell tanulnia a gyereknek, csak, ha te is el tudod fogadni, hogy sosem lesz kémikus professzor a gyerekedből, könnyebben elfogadod azt is, ha esetleg rosszabb jegyet kap.

Tartalomhoz tartozó címkék: iskolás gyerekek
blog comments powered by Disqus