Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mire való a téli szünet?

TéliszünetHamarosan kezdődik a téli szünet, ami most igazán jól kihasználhatónak ígérkezik, hiszen teljes két hét pihenőt kapnak a gyerekek, melybe három hétvége is beleesik. Ilyenkor a legtöbb szülőben felmerül, hogy mivel is teljen ez az időszak. Abban mindenki egyetért, hogy szeretné a gyereke szünidejét értékes tartalommal megtölteni. De mit tekintünk értékes tartalomnak? Előkerüljenek-e a tankönyvek, vagy ez a két hét legyen csak a pihenésé? Vagy tanulni ugyan ne tanuljon, de akkor legalább vegye kézbe a kötelező olvasmányt?

Azt be kell látni, hogy év végére már mindenki fáradt. A diák is, a tanár is és a szülő is. Ráadásul az év azon szakasza közeledik, ami egyébként is stresszes a karácsonyi készülődés miatt, ugyanakkor az ünnepekben talán mégis van arra lehetőség, hogy többet tudjon együtt lenni a család. Ezt pedig érdemes kihasználni.

 

 

A szünet legyen valóban szünet

 

Éppen azért, mert decemberre már kimerülnek a tanulók, a téli szünetet érdemes teljes egészében a pihenésnek szentelni. Mindenkinek szüksége van arra, hogy kipihenje az évvégi hajtást és feltöltődjön, hogy utána az új évet újult erővel kezdje. Pihenés a téli szünetben

Ahogy mi szülők sem dolgozunk, amikor szabadságon vagyunk, hagyjuk meg ezt az időszakot a gyerekeinknek is. Ne ekkor akarjuk velük bepótoltatni az összes elmaradt leckét és nem ilyenkor kell kiolvasni a kötelező olvasmányt sem. Engedjük meg nekik, hogy ebben a két hétben tényleg ne kelljen az iskolával foglalkozniuk, mert januárban úgyis kezdődik a féléves bizonyítványt megelőző hajrá. Muszáj, hogy ilyenkor pihenjenek, hogy utána bírják a strapát.

 

 

Legyen együtt a család

 

A legfontosabb ebben az időszakban a minőségi együtt töltött idő. Sok szülő maga is szabadságon van a téli szünet idején, ezért élni kell ezzel a lehetőséggel és igyekezni kell minél több időt együtt lenni. Próbálj meg maximális figyelmet szentelni a gyerekednek, foglakozz vele, csináljatok közös programokat.

SzánkózásEz lehet kinti és benti elfoglaltság egyaránt. Tél van, ha szerencsénk lesz, még a hó is esik, akkor pedig adja magát a hógolyózás, hóember építés és a szánkózás is. Elmehettek korcsolyázni vagy csak egy nagyot sétálni a friss levegőn.

Bent pedig lehet kártyázni, társasozni, vagy csak egyszerűen bekuckózni és megnézni egy filmet közösen. Nyugodtan bevonhatod a karácsonyi készülődésbe is, akár megsüthetitek közösen a mézeskalácsot. A lehetőségek száma végtelen és a gyereknek úgyis az a legfontosabb, hogy vele vagy és rá figyelsz.

 

 

Hagyj neki énidőt

 

A gyerekeknek is szükségük van arra, hogy egyedül legyenek még ilyenkor is. Ha mind otthon vagytok, töltsetek minél több időt együtt, de biztosíts a gyerekednek lehetőséget arra, hogy egyedül is legyen. Nem kell minden percét beosztani, engedd meg neki ilyenkor, hogy azt csináljon, amihez kedve van. Társasjátékozás

Ha szeretne, nyugodtan olvasson egy könyvet, de lehetőleg ne a kötelező olvasmányt vagy tévézzen, rajzoljon, vagy tegyen bármit, amit szeretne. Sőt, az sem baj, ha nem csinál semmit, csak úgy van és látszólag unatkozik. A téli szünetbe ez is belefér.

Tartalomhoz tartozó címkék: szórakozás iskolás gyerekek
blog comments powered by Disqus